dimecres, 14 de desembre del 2016

Premis Tirant Avant 2016


Entenc que un premi és un do que es confereix públicament en reconeixement d'un mèrit; una recompensa per l’esforç i el treball ben fet; una manera d’encoratjar el guardonat i estimular-lo en la superació; un espill on emmirallar-nos per posar en valor la nostra tasca; un espai comú de motivació que fa augmentar l’autoestima com a individus i com a col.lectivitat. Per tots eixos motius aprecie tant el trident format per Júlia Sorlí, Mario Viché i Francesc Fenollosa, fundadors de l’Agència d’Informació, Formació i Foment de l’Audiovisual (Aiffa) que, malgrat l’estat comatós del sector audiovisual després del colp assestat a RTVV, continuen fomentant la joia i l’esperança a través de la cita anual amb els Premis Tirant, també coneguts com el Festival Internacional de l'Audiovisual Valencià.
   
Actualment els guardons es lliuren en el marc del Festival de curts de Radio City a València. La seua primera edició va tindre lloc el 1997 i durant dotze anys, fins el 2009, eren organitzats conjuntament amb el Club Diario Levante: una seu oberta al debat, cicles musicals, conferències i jornades relacionades amb la creació cultural. El Club va desaparéixer dos anys després a causa de la crisi de la premsa escrita en paper. No obstant això, els Tirant continuen avant. El cinema de la Secció Oficial és l'esdeveniment més important del cicle. Altres ressenyables són la Secció Especial i el Tirant Escolar destinat als centres educatius. Dins del lliurament dels premis, s'honora totes les branques tècniques i artístiques del cinema (llarg, curt, documental), televisió i videoclip. 
 
 
Els Premis Tirant Avant Escolars es lliuren a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València des de fa onze anys i promouen les creacions audiovisuals desenvolupades per l’alumnat dels centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, especial o cicles formatius de tot el País Valencià durant els últims dos anys. Aquesta iniciativa té per objectiu dinamitzar i fer confluir les diferents manifestacions creades. Els treballs són rabiosament inspiradors per la il.lusió que s’inocula als alumnes a partir de la iniciativa d’un professorat admirable que entén l’ensenyament com una eina que potencia la imaginació, la curiositat i el sentit crític. Les propostes impressionen per la seua originalitat amb produccions ben diverses: hi ha hagut obres de ficció, documental, cinema mut, animació, òpera, videoclip, videocreació, rutes, experiments científics, misteri, doblatge…, temàtiques de tota mena, no estrictament relacionades amb les matèries d’estudi curricular. Enguany, per primera vegada, aquest concurs ha comptat amb la participació de podcasts de ràdio, modalitat en la qual Escola Valenciana ha col·laborat a través de la xarxa de ràdios escolars que formen part del projecte RàdioEscola. Un total de 20 enregistraments hi han concorregut. El representant de l’entitat cívica, Emili Gascó, i l'entrenadora dels professors i una autèntica mestra de l'audacity, Alba Veryser -carregats de caixes de colors que els feien semblar els Reis Mags de l'Orient- han guardonat als centres Ins de Vila-seca (el Baix Camp) pel podcast El català ens té a nosaltres, al col·legi de la Nostra Senyora de la Consolació, de Vila-real (la Plana Baixa) pel podcast Cantem en Valencià, i al CEIP l’Alfàs de Pedreguer (la Marina Alta) pel podcast Fem Ràdio. La passió i el comboi que porten les comunitats educatives a l’hora de fer ràdio en equip és envejable i demostra com el mitjà del so pot ser un instrument molt útil per a l’aprenentatge durant tot el procés creatiu de guió, realització i locució. El podcast (que no és més que un àudio emmagatzemat i compartit a través del planeta internet) és un gran avanç per implicar els més joves en l’hàbit de l’escolta radiofònica. 
 


Al bell mig d’aquest brollador creatiu, El Mural ha estat reconegut amb el Premi Especial de Ràdio. El guardó reconeix als professionals que hem fet possible la confecció dels programes distribuïts, a través d’Escola Valenciana, per una trentena d’emissores en FM. Durant dos anys (des de maig de 2014 fins al maig de 2016) els micròfons s'han encés per donar veu a personatges referents del món de la cultura, el cinema, la comunicació, la música i també els centres escolars on l’equip del Mural ha fet ràdio amb xiquets i adolescents intentant omplir el buit de mitjans de comunicació en valencià després de l’orfandat mediàtica que deixà el tancament de l’ens Ràdio Televisió Valenciana.


 A l'aula de Magisteri em vaig trobar amb gent professional del mitjà com Vicente Quintana, l’actriu Júlia Sorlí o el crack 'Geni Tortuga de la Bola del drac', Francesc Fenollosa Ten que va conduir l'acte d'una manera àgil i engrescadora. També hi era la periodista i apassionada del cine Joana Chilet i em va encantar retrobar-me amb Paqui Méndez qui ha estat reconeguda amb un guardó especial per la seua trajectòria durant una dècada fent i organitzant cinema per la igualtat escampant la visió de gènere a les aules. Xelo Ribera Soler i jo hem celebrat l'alegria de rebre un #TirantAvant i hem recordat a la resta de l'equipet del Mural: Iñaki Mazkiaran i Pepe Moreno i els col.laboradors Jordi Cabezas, Pau Vendrell o Cristina Mollà. Gràcies, Escola Valenciana per haver-nos donat l'oportunitat de fer ràdio en FM i en línia. Sempre ens quedaran els podcast, que podeu escoltar clicant ací  amb els dissenys, per a cada remesa d'El Mural, ideats per Cèsar Amiguet.