dijous, 7 de maig del 2015

El Mural 11. Premi a Millor Programa d'Innovació 2015


La basa de la ràdio és la imaginació i la creativitat: el talent que cal perquè tots veiem imatges del que se’ns explica amb paraules. D’una forma molt concreta, aquest talent es focalitza en la ràdio d’Escola Valenciana. La imatge de rigorositat i de professionalitat en ràdio es demostra amb El Mural.” (Jordi Margarit, president de Ràdio Associació) 

 Amb el lema ‘referència i compromís’, els Premis Ràdio Associació han distingit El Mural d’Escola Valenciana amb el reconeixement de Millor Programa d’Innovació 2015 per ‘combinar l'emissió en ràdios locals i internet, tot convertint el buit deixat per la desaparició de la ràdio pública valenciana en una oportunitat innovadora de presentar la realitat social i cultural del País Valencià.’ Un guardó que encoratja a l’equip del Mural i  a tota la família d’Escola Valenciana. Volem posar en valor el treball que realitzen les emissores municipals, lliures i universitàries que difonen aquest producte radiofònic i a totes les publicacions digitals que se’n fan ressò. Sense totes eixes complicitats que arrapen audiència en el dial valencià, El Mural no tindria cap sentit. A tots ells, el nostre agraïment.

Aquesta nova edició radiofònica, arranca amb les tres dècades de les Trobades d’escoles en valencià. Ens capbussem en la tesi doctoral del periodista i escriptor Francesc Viadel: ‘Educació, llengua i comunicació al País Valencià (1962-2011).
Ens preguntem des de quan els valencians, ens fem dir així, valencians. L’Historiador Vicent Baydal, autor de ‘Vent de Cabylia’ (Llibres de la Drassana) té la resposta.
El País Valencià deixa de rebre prop de 8.000 milions d’euros a l’any per l’infrafinançament que patim des de fa dècades. Si el diagnòstic està clar i el comparteixen  els polítics de tots els colors, què és el que falla? El tècnic de l’Institut d’Investigacions Econòmiques ens dóna algunes claus en l’obra ‘El finançament valencià. De la submissió al canvi necessari” (Bromera).
El químic castellonenc, Avelino Corma, Premi Príncep d’Astúries d’investigació científica i tècnica pinta amb la seua saviesa El Mural i ens fa la diagnosi de l’estat del científics a casa nostra. Corma ha convertit l’Institut de Tecnologia Química de València en un refugi per a joves investigadors.
Hugo Mas també és científic, especialista en plagues d’insectes, però a més, té un gran talent per a la música i ens presenta el seu darrer treball Pentàpolis.
El Mural celebra els 20 anys de Vilaweb, el diari digital degà a Europa, amb el seu director Vicent Partal; l’editor de Vilaweb Ontinyent, Pep Albinyana; la periodista Mar Iglesias qui ha estudiat en profunditat el model de periodisme per a la xarxa que ofereix Vilaweb en una tesi guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat per la Universitat d’AlacantI; i l’investigador de referència de la comunicació en català, el professor Josep Gifreu. El Mural El Mural convida als oients a participar de la campanya ‘Agermana’t amb La Veu’. El diari del País Valencià en línia que ha fet dos anys.
El moviment de les muixerangues al País Valencià va en augment. Cada vegada en naixen més i estan presents en els actes cívics i reivindicatius de la base social. És el cas de la Jove Muixeranga de València que es presenta en El Mural amb els valors que la sostenen: la confiança, el treball en equip i la solidaritat. Tota una metàfora de com voldríem construir la societat del present i del futur.
Què ens passa valencians? És el documentari dirigit Per David Valls. La protagonista, l'alemanya Alina Moser, viatja pel País Valencià amb bicicleta perquè vol saber quins mitjans de comunicació escrits en valencià es poden trobar, quina és la situació de la llengua a l'escola i a la cultura i què en pensen els ciutadans. David i Alina parlen de la seua experiència per terres valencianes en El Mural.
  
La cirereta musical la posa Tardor amb el seu darrer treball ‘La ciutat invisible.’
Seguirem fent Mural fins que albirem una llum en l’horitzó i puguem ser un poble normal amb els seus mitjans de comunicació públics en llengua pròpia.

Enllaç al programa sencer:


Enllaç al PODCAST. Pots escoltar el programa per fragments.
http://www.ivoox.com/podcast-mural-d-escola-valenciana_sq_f1119010_1.html


 Podeu escoltar les veus que han passat per tots els programes clicant ací http://www.ivoox.com/podcast-mural-d-escola-valenciana_sq_f1119010_1.html