dimecres, 30 d’octubre del 2013

Rellotges de sol

.. UNA PÀTRIA TAN PETITA
QUE LA SOMNIO COMPLETA
(Pere Quart)


He rebut el disc de Baraca Folk, 'Rellotges de sol', publicat per la discogràfica valenciana Comboi Records. Una dotzena de cançons que son una "meravellositat". Els components procedeixen de les comarques de la Vall d'Albaida i de la Safor i s'alimenten de la tradició músical d'arrel popular, del Combat folk italià i d'altres propostes de renovació de la música folk. Només destapar el cd i posar-lo al lector m'ha vingut al cap la música de Mikel Errazkin (Hondarribia 1973- Donostia 2008) un dels creadors de l'exitosa banda dels 90 'Sorotan Bele'. Mikel va publicar també cinc discos en solitari (jo vaig fer servir alguns dels seus temes del cd 'Bostak arte' com a sintonies de la ràdio). En amddós casos, Mikel Errazkin i Baraca Folk, trobe una base sonora folk amb tints pop. Mikel bevia de les arrels celtes i Baraca beu de les mediterrànies. 

"Rellotges de sol" va ser nominat als Premis Ovidi 2013 com a millor disc de folk. És mereix rodar i ser escoltat i ballat i sentit. Els seus integrants són: Salvador Chafer, de malnom, 'Fregit' (un home de ràdio que s'ha llançat a les taules amb una veu melodiosa); Marc Garcia ( violinista amb inquietuds musicals que el fa explorar el jazz, la clàssica o la música contemporània); Ismael Cabero ( whistles, dolçaines, tarota... Té la bona escola de La Xafigà i una llarga experiència en directes amb el grup 'Sacsejat Folk); Xavier Maronda (un expert de l'acordió. Toca el cromàtic de botons que té una tessitura ampla de sis octaves); Vicent Roig (toca la guitarra i la mandolina. Des del 1991 que no feia música en actiu i ara el recuperem amb goig. Jo el recorde a la ràdio amb el grup Cànem amb qui va gravar el disc 'Cave Cànem"); Toni Roig (des dels set anys que toca la percussió, Format al Conservatori d'Albaida. Actualment és integrant de la Unió Musical Benicadell). Tots plegats fan un disc delectable amb lletres que canten els paisatges del nostre país, a l'incert futur, a l'absència... També fan una crida a la indignació: "Serà com una ona que corre rabent/ que arrossega els obstacles que li barren el pas/ com una força immensa que s'esté, sense fre/ que desclava peus de terra i els fa caminar". Que així siga, Baraca Folk. Gràcies!
Escolteu-los! Ací us deixe un enllaç amb la cançó que obri el disc 'Rellotges de sol' (la Vall d'Albaida, podríem dir que és la comarca dels rellotges de sol. La població d'Otos, el seu màxim referent).